Laten we het eens hebben over iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar super belangrijk is: grenzen stellen. Of je nu een onderzoeker, docent of administratief medewerker bent aan een universiteit, het kan soms voelen alsof er altijd iemand is die iets van je wil. Daarom is het essentieel om duidelijke grenzen te stellen – en hier is waarom dat zo belangrijk is!
Stel je voor: je hebt een drukke week met deadlines voor onderzoeksprojecten, en dan komt er iemand langs met een ‘klein verzoek’. Voor je het weet, zijn je plannen voor de week naar de knoppen. Het lijkt misschien onschuldig, maar letterlijk elke keer dat je “ja” zegt zonder grenzen te stellen, geef je iets van je waardevolle tijd en energie weg.
Waarom grenzen stellen
Allereerst: heeft geeft helderheid voor iedereen. Als jij duidelijk maakt wat je nodig hebt om goed te functioneren, weten andere wat ze aan je hebben en kunnen ze je daar eventueel in ondersteunen. Dit voorkomt misverstanden en frustratie voor zowel jou als je collega's.
En vooral belangrijk: het beschermt tegen overbelasting. In de academische wereld is de druk vaak hoog. Door grenzen te stellen, bescherm je jezelf tegen het gevoel dat je constant aan het rennen bent. Weet dat het oké is om ‘nee’ te zeggen als je al vol zit. Je hoeft jezelf niet te overbelasten.
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door grenzen te stellen verbeteren de werkrelaties. Het moedigt je collega’s wellicht aan om zelf ook duidelijk te zijn in wat ze wel en niet aankunnen. Dit leidt tot een cultuur waarin respect en begrip voor elkaars tijd en werkzaamheden aan de orde van de dag zijn.
Door je grenzen te bewaken, kun je je concentreren op de taken die voor jou het belangrijkst zijn. Dit betekent dat je je energie kunt richten op je eigen projecten en verantwoordelijkheden, waar je echt een verschil kunt maken.
Hoe stel je grenzen?
Dit klinkt allemaal prachtig, maar hoe begin je ermee? Hier zijn een paar tips:
- Wees eerlijk: communiceer duidelijk wat je mogelijkheden zijn. Leg uit wat je kunt doen en wat je niet kunt doen. Mensen waarderen eerlijkheid, ook al is het soms lastig.
- Leg prioriteiten vast: weet wat voor jou belangrijk is. Als je een dringende deadline hebt, laat dat dan weten. Hierdoor leren anderen in jouw team ook om rekening te houden met jouw tijd.
- Gun tijd voor ontspanning. Of het nu gaat om een kort moment van rust of een langere pauze, zorg ervoor dat je ruimte hebt om op te laden.
Grenzen stellen lijkt misschien uitdagend, vooral in een omgeving waar samenwerking cruciaal is. Het helpt je om je werk efficiënter en met meer plezier te doen. Dus, durf te zeggen wat je nodig hebt en wie weet, inspireer je anderen ook om dat te doen!